Image

Anderhoofd: de opera en de verhalenbundel

Hoe is het om te kunnen vliegen als een paard, achtervolgd te worden door de Russen, via de radio boodschappen door te krijgen of te denken dat je de Messias bent? Anderhoofd probeert je met hun twee laatste projecten mee te nemen in deze wereld. Anderhoofd is het resultaat van een samenwerking tussen Opera Theater Amsterdam en Tobi Vroegh en bestaat uit een opera en een verhalenbundel over psychoses. 

De opera Anderhoofd is gemaakt in samenwerking met veertien mensen die ooit een psychose hebben gehad. Tussen alle andere mensen raakt Anderhoofd in een waanwereld vol met ideeën, regels en interpretaties. De realiteit wordt langzaam vager, de grip op de werkelijkheid wordt verloren en wat volgt is een zoektocht naar de realiteit. De persoonlijke, actuele verhalen van de spelers worden verweven met bovennatuurlijke personages uit klassieke opera’s van Henry Purcell en Philip Glass. Een keuze die ervoor zorgt dat actualiteit samenbrengt met traditie.

De verhalen

Eén van de spelers uit de opera, Jeroen Verkroost, heeft een verhalenbundel uitgebracht. Hierin worden dertien fictieve bewerkingen van psychoses verteld. Hij heeft zelf drie psychoses meegemaakt, twee mooie en één verschrikkelijke. Deze ervaringen zijn, samen met de verhalen van dertien andere deelnemers van de gelijknamige opera, de inspiratiebron geweest voor zijn verhalenbundel. Een mooie verzameling van persoonlijke ervaringen die je uitnodigt om in het hoofd te kijken van een ander en de psychoses zelf te ervaren.

Ben je benieuwd geworden naar de opera of de verhalenbundel? Via onderstaande links kun je meer informatie vinden.

https://tobivroegh.nl/product/anderhoofd/

https://www.operatheateramsterdam.nl/anderhoofd.html

GGZ.logo wit

 

Postbus 3
5427 ZG  Boekel
088 – 846 04 60