Image

Recensie: Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Ervaringswerker en communicatievrijwilliger van GGZ Oost Brabant, Mickey Wessel, licht iedere maand een boek uit dat raakvlakken heeft met mentale gezondheid. Dit keer werpt ze een blik op ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ van Bianca Toeps. Hierin beschrijft Toeps wat het betekent om autisme te hebben en geeft ze tips over hoe om te gaan met autisme. 

Fotograaf, websitebouwer en blogger Bianca Toeps is een ervaringsdeskundige als het aankomt op autisme. Na het lezen van een artikel over vrouwen met autisme vielen de puzzelstukjes voor de schrijfster, een aantal jaren geleden, op zijn plaats. Op haar 26e kreeg ze de diagnose autisme. Ze schreef er een boek over om het stigma rondom autisme weg te halen, meer inzichten te geven in wat het echt betekent om autisme te hebben en tips te geven hoe je iemand met autisme kunt helpen door goede communicatie.

Autisme
Toeps steekt het boek in met de algemene omschrijving van autisme in DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), een diagnostisch en statisch handboek voor psychiatrische aandoeningen. In de omschrijving van het handboek wordt volgens Toeps aangegeven dat mensen met autisme problemen hebben met het vermogen om zich in te leven in wat anderen denken en voelen. Hierdoor kunnen zij zich niet, of moeilijk, verplaatsen in anderen. De schrijfster is het daar niet mee eens. Toeps geeft aan dat mensen met autisme te maken hebben met overprikkeling, waardoor het brein overactief is en behoefte heeft aan rust, reinheid en regelmaat. Ze is ervan overtuigd dat je je leven zo in kunt richten dat je met handige tips en trucs deze drie basisbehoeftes kunt toepassen.

Daarnaast geeft ze ook meerdere tips aan mensen die naasten zijn van iemand met autisme. Bijvoorbeeld dat het fijn is om iemand met autisme een mailtje te sturen, in plaats van diegene te bellen. Zodat er zelf kan worden gekozen op welk moment er wordt gereageerd en iemand niet overvallen wordt door het belletje.

Eigen verhaal
Toeps vertelt zelf ook openhartig over haar ervaringen. Zo gaat ze in op de aspecten van het leven waar ze tegenaan is gelopen en schuwt daarbij geen onderwerp. Toeps kreeg jaren geleden een eetstoornis, een symptoom van Asperger zoals ze op haar blog toeps.nl schrijft. Hier gaat ze in ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ op in. En dat niet alleen, de schrijfster weet te verrassen met scherpe observaties, opvallende inzichten en wetenschappelijke weetjes. Daarbij geeft ze ook tips voor iedereen die in een herstelperiode zit, waarbij ze zich vooral richt op hoe je gedachtes kunnen bijdragen aan herstellen en sterker worden.

Toeps geeft een verfrissende kijk op leven met autisme en geeft moed om door te zetten als je een diagnose hebt gekregen. De gevarieerdere vormgeving zorgt daarnaast voor een fijne afwisseling tussen de geschreven tekst. ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’ is een boek dat ik zeker zou aanraden aan mensen met autisme en hun naasten.

GGZ.logo wit

 

Postbus 3
5427 ZG  Boekel
088 – 846 04 60