Het heilige moeten - mijn leven met een dwangstoornis
Ervaringswerker en communicatievrijwilliger van GGZ Oost Brabant, Mickey Wessel, licht iedere maand een boek uit dat raakvlakken heeft met mentale gezondheid. Deze keer werpt ze een blik op ‘Het Heilige moeten' van Claudia van der Werf.
In het voorwoord vertelt de auteur over haar dwangstoornis en hoe zij tevergeefs op zoek was naar een boek van een lotgenoot. Het was haar drijfveer om dit boek te schrijven.
Nauwkeurig beschrijft Claudia alle situaties van paniek en de vaak ongegrondheid ervan. Het steeds willen voldoen aan wat anderen denken. Ze komt in aanraking met jongens en maakt de meest normale dingen daarin mee: de eerste zoen, de eerste vriendjes. Haar ouders scheidden. Het smoesjes verzinnen en liegen wordt langzaam erger. Een losbandige periode volgt, waarna langzaam de dwang zijn kop opsteekt.
Op school gaat het steeds moeizamer en ze moet uiteindelijk stappen terug doen. Na een ongeluk van haar stiefvader knaagt er een enorm schuldgevoel. Een vriendin adviseert haar een psychologe te bezoeken. In plaats van dat het beter gaat, neemt het dwangmatig schoonmaken toe. Een test bevestigt dat ze een dwangstoornis heeft. Claudia beschrijft gedetailleerd hoe de dagbehandeling eruit ziet en de techniek die gebruikt wordt om de gedachtenpatronen te doorbreken. De oefeningen die ze mee naar huis krijgt om zichzelf bloot te stellen aan de angst, zijn zwaar.
Na het vinden van een nieuwe liefde gaat het beter. Er gebeuren veel dingen in haar leven, maar desondanks blijft er vooruitgang. De nazorg is best uitgebreid, zo is er een terugvalpreventieplan. Bij een forse tegenslag blijkt inderdaad dat de therapieën geholpen hebben en dat vaak dingen niet zo erg blijken te zijn als gevreesd werd.
Een nuttig boek voor mensen die kampen met angsten en dwanggedachten. Het is geschreven vanuit een lotgenoot en leest heerlijk weg.