Image

Boek: Tim, de officiële biografie van Avicii

Ervaringswerker en communicatievrijwilliger van GGZ Oost Brabant, Mickey Wessel, licht iedere maand een boek uit dat raakvlakken heeft met mentale gezondheid. Dit keer werpt ze een blik op ‘Tim, de officiële biografie van Avicii’ van Måns Mosesson (vertaald door Danielle Scensen). Hierin beschrijft hij het leven van Avicii, aan de hand van social mediaberichten, brieven, mails, notities en verhalen uit zijn omgeving.

Tim Bergling, voor de wereld beter bekend als Avicii, was een succesvolle dj en producer. Achter zijn grote succes ging een introverte jongen schuil die daar maar moeilijk mee om kon gaan. Onderzoeksjournalist Måns Mosesson vertelt Tim’s aangrijpende en eerlijke verhaal.

Mosesson neemt ons mee naar de jeugd van Tim. We maken kennis met een jongen die een grote voorliefde voor gamen, tekenen en gedichten schrijven had. Hij was een nieuwsgierige, maar ook gevoelige en onzekere jongen. In zijn tienerjaren ontwikkelt Tim een grote passie voor het bespelen van muziekinstrumenten. Aan de hand van een computerprogramma ontdekt hij hoe hij liedjes kan samenstellen. Een passie waar hij zichzelf al snel in verliest. Zijn gecomponeerde nummers worden opgemerkt door de dancescene, waar hij beetje bij beetje meer aan populariteit wint. Het succes en de druk die dit met zich meebrengt, zijn voor Tim lastig om mee om te gaan. Hij ontdekt dat alcohol hem ogenschijnlijk meer zelfvertrouwen geeft en dat hij daarmee zijn zenuwen kan bedwingen. Een zaadje is gelegd voor iets dat zijn hele leven zal beïnvloeden. 

Rouwen

Door zijn levensstijl belandt de bekende DJ meermaals in het ziekenhuis en gaat zijn gezondheid achteruit. Meerdere keren probeert hij af te kicken, wat hem een paar keer lukt. De laatste keer dat hij probeert af te kicken verliest hij echter de realiteit uit het oog en beëindigt hij niet veel later tijdens een vakantie zijn leven.

Het verhaal van Tim is aangrijpend en de weerslag die dit heeft op zijn familie en vrienden raakt. Mosesson geeft ons een inkijkje in het rouwproces van zijn ouders. Laat zien dat iedereen anders omgaat met het overlijden van een dierbare. Daarnaast schijnt hij ook een licht op de mentale gezondheid beweging die na de dood van Tim is ontstaan. Mede-artiesten zagen, mede door het overlijden van de DJ, de problemen die ze zelf ervaren met roem, drank en drugs onder ogen. Mentale gezondheid was niet langer een taboe, maar werd open besproken. 

Meeslepend

Mosesson heeft een meeslepend en aangrijpend verhaal neergezet, waarin we een goed beeld krijgen van wie Tim was. Het is een verhaal geworden over je weg vinden in het leven, omgaan met stress, depressie en angst. Maar ook wat de weerslag van roem en een verslaving is op iemand en diens naasten. Een beladen verhaal, waarin ook de mooie momenten uit het leven van de jonge DJ naar voren komen. Zo maken we een reis door de fantastische muziek die hij heeft gemaakt en wat dit teweeg heeft gebracht bij zijn fans en collega’s. Tim/Avicii was een supertalent met een nalatenschap dat we voor altijd zullen koesteren en dat in ‘Tim, de officiële biografie van Avicii’ prachtig naar voren komt.

Heb je zelf hulp nodig? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 (gratis nummer) of ga naar 113.nl waar je kunt chatten.

GGZ.logo wit

 

Postbus 3
5427 ZG  Boekel
088 – 846 04 60