SERIE
PORTRETTEN
OVER
HERSTEL

Jessica

Image

‘Langzaamaan leerde ik opkomen voor mezelf’

“Natuurlijk vraag ik me nu af, waarom pikte ik het zo lang? Het kwam gewoon niet in me op dat er zoiets bestond als ‘nee’ zeggen.

Eigenlijk heb ik nooit fijne momenten gekend. Ik was altijd al een angstig en teruggetrokken kind met weinig eigenwaarde en een negatief zelfbeeld. Niet vreemd dat ik op mijn vijftiende terecht kwam in een gewelddadige relatie. In de zestien jaar dat we samen zijn geweest, ben ik stelselmatig lichamelijk en geestelijk mishandeld.

Al die jaren heeft niemand het gemerkt.. Ik was stil, teruggetrokken en onderdanig. Ze kenden mij niet anders. ‘Die Jessica, daar zit niet veel in’, zeiden mensen over mij.

Na zestien jaar heb ik mijn kans gegrepen en de scheiding in gang gezet. Toen ik 30 was, had ik mijn eigen huis waar ik met mijn zoon woonde. Ik dacht: nu gaat míjn leven beginnen. Maar ik wist helemaal niet hoe dat moest, leven. Ik was overal bang voor.  

Op mijn 32ste meldde ik me aan bij de GGZ. Hier heb ik leren praten. Hé, dat kan ik. Acht jaar heb ik diverse therapieën gevolgd. Langzaamaan leerde ik opkomen voor mezelf. Hoewel ik vaak depressief was, heb ik me niet laten opnemen, uit angst mijn zoon kwijt te raken. Op een bepaald moment zei de behandelaar: ‘je bent hier klaar’. Ik schrok! Binnen de muren van de GGZ voelde ik me fijn, daarbuiten nog niet.

Rond deze tijd ontmoette ik voor het eerst een ervaringsdeskundige. Een eyeopener. Wat kon ik fijn met haar praten! Ik wist het zeker, dit was wat bij mij past. Ik volgde de opleiding tot ervaringsdeskundige en een van de trainers vroeg mij daarna een training met hem te geven.

Met mij? Ik kon het niet geloven. Hij was de eerste die in mij geloofde. Het was spannend, maar ik ben het gaan doen. En ik bén gaan groeien. Nu, acht jaar verder, werk ik als ervaringswerker bij FACT, ik doe huisbezoeken, geef trainingen en coach het team.

Wat het werk me brengt? Eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het is zó waardevol voor cliënten om met een ervaringsdeskundige te praten. Ik ben altijd eerlijk en open naar cliënten en het is fijn dat ik naast hen kan staan. Ik werk echt vanuit mijn hart.”

GGZ.logo wit

 

Postbus 3
5427 ZG  Boekel
088 – 846 04 60