SERIE
PORTRETTEN
OVER
HERSTEL

Evy

Image

‘Ik ben sterker dan ooit tevoren’

“Het gaat goed met mij, ik voel me fitter en sterker dan ooit. Twee jaar geleden was dat anders. Ik ben altijd onzeker geweest, had last van faalangst. Tijdens het tweede jaar van de sportopleiding aan het CIOS, kreeg ik daar nog meer last van. Ik voelde mij waardeloos, kon het niet meer opbrengen om opdrachten voor school te doen en lag vaak huilend op bed. Ik verlangde iedere week naar het weekend, dan kon ik tijdens het stappen mijn zorgen vergeten door alcohol te drinken. Hoe harder ik probeerde te vechten tegen mijn gedachtes, hoe slechter het ging. Ik ging steeds meer spijbelen, werkte wel in de supermarkt maar lag daarnaast alleen nog maar in bed. Mijn gevoel was weg, het kon mij allemaal niets meer schelen.

Ik besefte dat het echt niet goed ging en op aanraden van mijn moeder belde ik met de huisarts. Er volgden gesprekken met de praktijkondersteuner en later met een psycholoog. Maar mijn klachten waren complexer, waardoor ik uiteindelijk bij GGZ Oost Brabant terecht kwam. Daar werd de diagnose zware depressie vastgesteld. Bij GGZ kreeg ik een combinatie van runningtherapie en CGT (cognitieve gedragstherapie, red.). Hoewel ik de eerste keren van de runningtherapie echt vreselijk vond, ging het steeds een stukje beter. Ik kwam weer mijn bed uit, had een dagritme. Daarnaast maakte ik tijdens de CGT-afspraken gedachteschema’s die ervoor zorgden dat ik de positieve punten in het leven weer begon in te zien. Ik herinner mij het moment dat ik merkte dat het beter met mij ging nog heel goed. Tijdens mijn werk voelde ik voor de eerste keer in lange tijd weer stress. Hoewel dat voor veel mensen misschien een vervelend gevoel is, ervaarde ik het als een mooi moment. Ik kreeg langzaamaan weer mijn gevoel terug! 

Na zes maanden voelde ik mij weer goed en dat is nu, anderhalf jaar later, nog zo. Het afgelopen jaar heb ik veel dingen meegemaakt, zo overleed mijn oma die ik zag als een vriendin. Maar hoewel het zwaar was, gleed ik niet terug in de depressie. Ik zie mijn depressie dan ook niet als een negatief iets. Het heeft mij gevormd tot wie ik ben. Ik ben er sterker door geworden, opener en ik heb een beter beeld van mijzelf. Daarnaast denk ik ook weer aan de toekomst en zou ik graag personal trainer willen worden. Later wil ik ook mensen met een burn-out of depressie helpen door middel van sporten. In beweging komen helpt! Ik speel ook met het idee om een boek te schrijven over depressies op jonge leeftijd, zodat ik het taboe kan doorbreken dat nog steeds rond mentale kwetsbaarheid hangt. Iedereen kan last krijgen van psychische problemen, praat erover, kom uit je kamer en schaam jezelf er vooral niet voor. Dan kun je werken aan je herstel.”

GGZ.logo wit

 

Postbus 3
5427 ZG  Boekel
088 – 846 04 60