'We zien je en weten dat je het moeilijk hebt’
WRAP, ook wel bekend als Wellness Recovery Action Plan, is een herstelcursus voor mensen met een psychische kwetsbaarheid om weer grip te krijgen op het leven. Ervaringswerker en communicatievrijwilliger van GGZ Oost Brabant, Mickey Wessel, heeft haar eerste lessen van de WRAP-cursus inmiddels achter de rug en vertelt erover.
“De WRAP-cursus werd mij aangeboden door de cursusleider van de WMEE (Werken Met Eigen Ervaring) die ik in 2018 heb gevolgd. Zij vertelde mij dat de WRAP-cursus kan bijdragen aan mijn herstel en ik was benieuwd wat het in zou houden. Ik ben in juli gestart met de cursus en vanaf het begin vond ik het meteen erg interessant. De cursus bevalt mij goed, door de inzichten die je krijgt in wie je bent, wat je wilt in het leven en wat kan helpen als het minder goed met je gaat”, vertelt Mickey.
De WRAP-cursus wordt in een groep gegeven, waar je met gelijkgestemden de lessen volgt. “Dat geeft een veilig gevoel en het is een echte eye-opener door de inzichten die je van elkaar krijgt. Ook geeft het steun om dit samen te doen omdat je allemaal iets mee hebt gemaakt.” Mickey ziet dan ook veel voordelen van de cursus. “Het leert mij hoe ik beter om kan gaan met mindere periodes in mijn leven. Maar ook om te focussen op de belangrijke onderdelen van mijn leven, zoals onder andere tijd maken voor mijn hobby’s.”
Gereedschapskoffer
De cursus richt zich op hoop en inzichten krijgen in je persoonlijke ontwikkeling, triggers en hoe je deze het hoofd kunt bieden en het ontvangen van steun. Mickey: “In de eerste helft van de cursus bereid je de gereedschapskoffer voor, daarbij is aandacht voor waar jij gelukkig van wordt. De ‘koffer’ komt in verschillende vormen en uitingen, zo kan het voor de een een schilderij of een tekening zijn en voor de andere bijvoorbeeld een geknutselde boom. Met deze gereedschapskoffer maak je in de tweede helft van de cursus een crisisplan om een mogelijke crisis in de toekomst te voorkomen.”
Confronterend
De WRAP cursus is confronterend en daardoor niet voor iedereen, stelt Mickey. “Niet iedereen is toe aan het aangaan van de confrontatie met zichzelf, en dat is ook oké. Deze cursus vraagt om met een open blik naar jezelf en je omgeving te kijken, daar moet je klaar voor zijn. En als je dat bent dan draagt het veel bij aan je herstel. Daarom wordt het ook aangeraden om de cursus meerdere malen te volgen, niet alleen omdat je zelf verandert, maar ook omdat je het geleerden dan meer eigen maakt en zo beter in kunt zetten voor je herstel.”