Image

‘De kleine dingen maken het verschil’

Hein van den Hoogen werkt op Loef 2, een woonvoorziening voor kortdurende opname en intensieve zorg op Huize Padua. Onlangs ontving hij het Gemeentelijk Compliment van de gemeente Gemert omdat hij al meer dan 25 jaar de G-voetballers begeleidt. ‘Net dat extra stapje voor de ander zetten’, dat typeert hem. Een gesprek met een bevlogen collega met het hart op de goede plaats.

Een eitje bij het ontbijt, slingers op je verjaardag, een kerstkaartje op je deurmat…. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil maken als het leven je even niet meezit. Op Loef 2 werkt Hein van den Hoogen (64) als Sociaal Pedagogisch Medewerker. Hij is zo iemand. Hij maakt het verschil, voor cliënten én collega’s. 

Na tot 1983 in Volkel te hebben gewoond, is Hein inmiddels ‘een echte Gemertenaar’. “Dus dat betekent: gas erop, werken!” Na zeker 20 jaar gewerkt te hebben in het bedrijfsleven, bij een vleeswarenfabriek en beddenfabrikant, volgde hij zijn hart en ging doen wat hij echt wilde: werken met mensen. “Het was een sprong in het diepe. Ik ging de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk volgen. Op mijn 33ste ontving ik mijn diploma. Ik was net vader geworden en voelde me de koning te rijk!” Omdat hij vanwege blessures niet zelf meer kon voetballen ging hij het G team van Gemert coachen en trainen.

Een aantal jaren werkte hij met veel plezier in de kinderopvang. Hij werd benaderd om eens te komen kijken bij een logeerhuis voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige beperking. “Ik zag er tegenop, is dat wel iets voor mij? Maar het was geweldig, ik voelde me een soort hoofd van een groot gezin. Ik zorg graag en vind het fijn om mensen blij te maken, dat zit nou eenmaal in me.”

Huize Padua

Na een aantal jaren werk bij Diomage en ORO, werd hij uitgenodigd om eens te komen kijken op Loef 2 op Huize Padua. En weer dacht Hein: ‘Huize Padua? Das echt niks voor mij!’ Maar hij ging toch maar eens kijken. Er ging een wereld voor hem open! En nu werkt hij er al 20 jaar. 

“Ik vind het werk zó interessant! Op Loef 2 zijn de bewoners heel divers en dat maakt elke dag anders. Wij bieden hen rust en regelmaat. Vaak is het zo dat wie het hardst roept, de meeste aandacht krijgt. Maar ik heb oog voor de stillen in de groep. Wat hebben zij nodig? Wij doen er alles aan om het voor de individuele bewoner dragelijker te maken. Net dat stapje extra om vreugde in iemands leven brengen, dat drijft mij.”

Sfeer

Voor Hein is een goede sfeer belangrijk. In een lastige periode in zijn leven voelde hij zich enorm gesteund door zijn collega’s. Zijn werk en de collega’s speelden een belangrijke rol bij het weer op de rit krijgen van zijn leven. “In ons team staan we voor elkaar klaar. Gaat het met iemand even niet zo lekker? We vangen het samen op. Ook onze teamleider speelt hierin een belangrijke rol.”

Daarnaast is de sfeer onderling gelijkwaardig. “Tijdens het multidisciplinaire overleg is ieders stem even waardevol, er wordt naar iedereen geluisterd. Het contact met behandelaren is gelijkwaardig en respectvol.”

Pensioen

Over 3 jaar bereikt Hein de pensioengerechtigde leeftijd. En dan? “Ik voel mij iedere dag als een vis in het water. Maar inmiddels weet ik dat het zonder mij ook doorgaat. Ik heb nu een vaste vrije dag in de week en dat bevalt ook goed. We zien het wel, komt tijd, komt raad.”

Wat hij aan jonge mensen wil meegeven? “Onbekend maakt onbemind. Loop eens een dagje mee om te kijken hoe het is, werken in de psychiatrie. Het is veelzijdig en je kunt veel kwijt in dit werk. Echt, er gaat een wereld voor je open!”

GGZ.logo wit

 

Postbus 3
5427 ZG  Boekel
088 – 846 04 60