Hoe blijf je mentaal gezond in coronatijd?
Veel jongeren ervaren deze coronatijd als zwaar en eenzaam, onder andere door gebrek aan sociaal contact. Meer dan de helft van hen vindt het moeilijk om hulp te vragen aan een professional, zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Psychomotorisch therapeut (PMT) Joost van den Biggelaar denkt met je mee hoe je in deze tijd je mentale gezondheid goed kunt houden. “Iedereen heeft wel eens sombere gedachtes, dat is normaal. Om te voorkomen dat deze gedachtes je leven in een negatieve zin beïnvloeden, kun je een aantal stappen zetten.”
Joost werkt bij Volwassenzorg ADS (Angst, Dwang en Stemming) en team Kind & Jeugd waar hij dagelijks jongeren helpt die last hebben van sombere en depressieve gedachtes. “Het is belangrijk dat je niet wacht totdat de klachten erger worden, maar eerder actie onderneemt. Deze tijd is het uitgelezen moment om stil te staan bij wat jouw leven leuk en fijn maakt. Waar word je blij van, wat vind je leuk om te doen? Zet dat op papier.”
Bucketlist
Creativiteit speelt hier een belangrijke rol in. “We kennen allemaal wel het fenomeen de bucketlist. Hiermee heb je een goed startpunt om je creativiteit vrij spel te geven en te onderzoeken wat jij leuk vindt om te doen. Staat een reis naar Australië bijvoorbeeld hoog op je lijst, vraag je dan af wat je hier zo leuk aan vindt. Heeft dat te maken met nieuwe plekken ontdekken vanwege de natuur, cultuur of bijvoorbeeld architectuur, dan kun je nagaan welk deel van Nederland je nog niet kent en ga je daar eens kijken.”
Blijf in beweging
Naar buiten gaan, binnen de kaders van de RIVM-richtlijnen, is zeker in deze tijd een goed idee, stelt Joost. “We zitten veel binnen en met onze nieuwe, vaste routine worden onze hersenen weinig uitgedaagd en gestimuleerd. Voor je mentale gezondheid is het goed om in beweging te blijven, zowel met je gedachtes als lichamelijk. Ook hier kun je je creativiteit laten spreken. Tijdens de eerste coronagolf zijn veel challenges georganiseerd op sportgebied. Bedenk je eigen challenge en maak daarvoor gebruik van bijvoorbeeld hardloop app Strava. Bedenk met je vrienden iedere week een nieuwe uitdaging. Zo kun je de ene week een hardloopuitdaging doen, de week daarna een bal hooghoud wedstrijd of een challenge ‘wie de meeste vrije worpen in een basket raak schiet’. Niet alleen ben je dan iedere week buiten in beweging, je ontdekt je omgeving opnieuw omdat je op zoek bent naar uitdagingen en hebt interactie met vrienden.”
Contact met vrienden
Daarnaast blijft face-to-face contact voor jongeren erg belangrijk, geeft Joost aan. “Met elkaar bijkletsen, je ei kwijt kunnen en lol trappen met vrienden is belangrijk voor een goede mentale gezondheid. En dat kan nu nog steeds. Kies daarvoor een vaste plek en tijd, zodat je uit kunt kijken naar dat moment en weet wanneer je weer iemand gaat zien.”
Praat erover
Als je sombere gedachtes blijven aanhouden en ze je leven in een negatieve zin beïnvloeden, is het tijd om aan de bel te trekken. “Bespreek dit met je vrienden, favoriete leraar, mentor of ouders. Het is niet altijd makkelijk om die stap te zetten, maar uiteindelijk lucht het wel op. Ga bijvoorbeeld eens na bij welke vriend jij je veilig voelt en vertel aan hem of haar hoe je je voelt. Doe dit liever niet via app, dan verlies je een stukje emotie en weet je niet wanneer de ander reageert. Spreek af om te gaan wandelen en lucht je hart. Je zult zien dat je hiermee geholpen wordt. Lukt dit niet en heb je veel last van sombere gedachtes, trek dan aan de bel bij je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut. Je hoeft niet rond te blijven lopen met sombere gevoelens, maak het bespreekbaar.”